Hét basisrecept voor brood

Hieronder vind u een basisrecept voor het bakken van een brood in de machine of in een oven. Het betreft een standaardrecept, waarop u eindeloos kunt variëren wanneer u eenmaal de juiste verhoudingen te pakken heeft. De percentages worden uitgedrukt in de hoeveelheid meel. Nauwkeurig afwegen van de grondstoffen is van belang.

Ingrediënten

Instructies

  1. Kneed het deeg en maak van het deeg een gladde bol
  2. Leg de bol in een mengkom en laat deze 25 minuten rusten (bij kamertemperatuur)
  3. Laat de bol uit de kom vallen en druk het deeg plat; vorm een puntdeeg en laat dit 10 minuten
    liggen
  4. Vorm vervolgens het te bakken deeg en leg het in het broodblik of op de bakplaat
  5. Laat het brood 40 minuten (vloerbrood) tot 50 minuten (busbrood) na rijzen
  6. Verwarm de oven voor op de hoogste stand gedurende 15 minuten
  7. Afbakken op 240 graden in ongeveer 30 minuten (vloerbrood) tot 40 minuten (busbrood)