Hét basisrecept voor brood
Hieronder vind u een basisrecept voor het bakken van een brood in de machine of in een oven. Het betreft een standaardrecept, waarop u eindeloos kunt variëren wanneer u eenmaal de juiste verhoudingen te pakken heeft. De percentages worden uitgedrukt in de hoeveelheid meel. Nauwkeurig afwegen van de grondstoffen is van belang.
Ingrediënten
- 300 gram volkorentarwemeel *
- 200 gram tarwebloem *
- 1,5% zout (7,5 gram)
- 1% droge gist * (of 2% verse gist) (5/10 gram)
- 60-62% water (300-320 gram)
- Naar wens 5% biologische 7-granenzaden mengel toevoegen (25 gram)
Instructies
- Kneed het deeg en maak van het deeg een gladde bol
- Leg de bol in een mengkom en laat deze 25 minuten rusten (bij kamertemperatuur)
- Laat de bol uit de kom vallen en druk het deeg plat; vorm een puntdeeg en laat dit 10 minuten
liggen - Vorm vervolgens het te bakken deeg en leg het in het broodblik of op de bakplaat
- Laat het brood 40 minuten (vloerbrood) tot 50 minuten (busbrood) na rijzen
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand gedurende 15 minuten
- Afbakken op 240 graden in ongeveer 30 minuten (vloerbrood) tot 40 minuten (busbrood)