Behalve de betekenis van bult op je hoofd, is de “buil” ook de benaming van een grote meelzeef. In onze molen wordt de buil gebruikt om het volkoren meel, dat ambachtelijk gemalen is tussen onze twee molenstenen, te zeven. We scheiden op deze manier de gries en de zemelen van het volkoren meel zodat er pure, witte bloem overblijft.
Hoe we begonnen
Zes jaar geleden zijn we gestart met een zelfgebouwd prototype buil. Het doel was na enige tijd een verbeterde versie te ontwerpen. Uiteindelijk hebben we dit “prototype” zes jaar gebruikt. Toen werd het hoog tijd voor de volgende stap.
Onze wensen
Wat we nodig hadden:
- Verhogen van de capaciteit
- Voorkomen van meellekkage
- Efficiƫnte borstel
- Een praktische vultrechter
- Klein en compact opgebouwd vanwege beperkte ruimte
- Moet geschikt zijn om te werken met voedingsmiddelen
- En last but not least….niet te duur.
De verbeterde buil
Het ontwerp kwam grotendeels op naam van molenaar Jaap. Als constructeur bij de firma Rademaker(specialist in food processing equipment) kon hij zijn kennis inzetten en werd hij door zijn werkgever ook nog gesponsord. Met de nieuwe tekeningen konden molenaars Erik, Hans, Mees en leerling Hans aan de slag. Hiervoor mochten ze gebruik maken van de werkplaats en het gereedschap van Bart Roest, die voorheen een timmerbedrijf had in de buurt.
En het is gelukt! Hiermee heeft de Renkumse Molen een mooie stap vooruit gemaakt.